Friday 6 April 2012

Viktor Bout, negustorul mortii, a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare/ Rolul Romaniei in acest caz

Rusul Viktor Bout, gasit vinovat in noiembrie 2011 pentru vanzarea ilegala de arme catre trupe de gherila din Columbia, a fost condamnat joi de catre o instanta judecatoreasca din New York la 25 de ani de inchisoare, citeaza Mediafax.

Traficantul de arme, in varsta de 45 de ani, cunoscut si ca "negustorul mortii", a fost judecat la New York, dupa ce a fost extradat din Thailanda, pentru ca a incercat sa vanda, in 2008, un adevarat arsenal, alcatuit din pusti si rachete, unor agenti secreti americani care lucrau sub acoperire ca membri ai gherilei Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC).

El a fost arestat in Thailanda, in 2008, dupa ce a acceptat, potrivit acuzatiei, sa vanda armament falsilor luptatori de gherila, care i-au spus ca vor sa foloseasca armele pentru a dobori elicoptere americane ce ajuta armata columbiana in lupta impotriva FARC.

Fostul pilot care a facut parte din Armata Rosie si care a inspirat personajul interpretat de Nicolas Cage in filmul "Lord of War" ( Lordul Razboiului) din 2005, este considerat de catre Statele Unite ca fiind unul dintre cei mai mari traficanti de arme din intreaga lume.

Rolul Romaniei in arestarea lui Bout

Poporul american datoreaza recunostinta guvernului Romaniei si poporului roman pentru "eforturile exemplare si neobosite depuse de autoritatile romane" in ancheta referitoare la traficantul rus de arme Viktor Bout, afirma in noiembrie anul trecut ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein.

In data de 2 noiembrie 2011, Viktor Bout a fost gasit vinovat de conspiratie in vederea vinderii de armament in valoare de cateva milioane de dolari catre Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC), organizatie terorista columbiana. Armele urmau a fi folosite pentru a ucide americani aflati in Columbia, potrivit sursei citate.

Juriul l-a gasit pe Viktor Bout vinovat de conspiratie la uciderea de cetateni americani, conspiratie la uciderea de functionari si angajati americani, conspiratie in vederea obtinerii si utilizarii de rachete antiaeriene si conspiratie in vederea furnizarii de ajutor material unei organizatii teroriste.

No comments:

Post a Comment