Friday 20 April 2012

Ambient placut in salile de studiu

Gasirea caii de urmat in viata are la baza procesul de instruire care incepe inca de la cele mai mici varste ale copilului. Oricat de neimportanti, pentru unii parinti, ar putea parea anii de gradinita pe care copilul ii va urma, aceasta perioada se defineste ca baza de plecare a modului in care orice copil, viitor adolescent, se va putea integra in societate cu deprinderile si performantele sale. Plecand de la teoria ca orice om este dedicat unei anumite activiati, avand afinitate fata de munca pe care ar vrea sa o desfasoare, anii de studiu sunt cei care vor scoate la suprafata performanta maxima intr-o anumite directie.

Nu se va putea niciodata forta un om sa lucreze intr-un domeniu pentru care nu are niciun fel de atractie, deoarece rezultatul muncii sale va fi unul mediocru sau chiar de proasta calitate, incurcandu-si astfel colegii de echipa si chiar pierzand ani la rand fara a progresa in vreun fel. De aceea includerea in procesul de instruire a orelor de studiu este o prioritate prin care se vor putea depista din vreme calitatile sau din contra slabiciunile pentru un domeniu sau altul.

Sala de studiu are un rol important in procesul invatare si cautare a ariilor de interes ale tinerilor, indiferent daca aceasta incinta de afla in interiorul unei scoli sau adapostita de un centru specializat pentru perfectionare a studiilor. Ambientul unei sali de studiu va putea fi asigurat la un nivel optim doar prin folosirea unor solutii de umbrire eficienta a ferestrelor, prin asigurarea unui iluminat artificial local sau geenral corespunzator, precum si prin utilizarea unui sistem de climatizare cu aparate de aer conditionat dedicate si pozitionate eficient.

In functie de dimensiunile sale, sala de studiu va putea primi un numar mai mare sau mai mic de elevi sau studenti, aspect care va trebui luat in calcul in vederea utilarii corespunzatoare cu aparate de aer conditionat, fara a periclita in vreun fel procesul de studiu. Cand ne referim la periclitarea de ordin ambiental, este avut in vedere factorul de temperatura si al curentilor de aer care s-ar putea forma cu ocazia utilizarii sistemului de climatizare al salii.

Pentru a putea obtine o ambianta placuta, este obligatoriu ca adminstratorul salii de studiu sa ceara o consultanta de specialitate in ceea ce priveste instalarea de echipamente de aparate de aer conditionat, care va putea oferi cea mai eficienta solutie atat din punct de vedere al amplasarii unitatilor interne, a numarului acestora cat si a puterii compresoarelor. In nicio situatie nu se vor instala sisteme de conditionare a aerului dupa bunul plac al vreunei persoane din conducerea unitatii care pune la dispozitia elevilor sau studentilor sala de studiu. In astfel de situaii riscul ca sala sa devina inutilizabila, atunci cand aceste aparate de aer conditionat vor fi puse in functiune, este ridicat.

Este bine de stiut ca dimensionarea se va face prin cumul de factori existenti, fiecare astfel de locatie avand particularitati constructive diferite, la care se adauga numarul de persoane care vor putea ocupa in acelasi timp sala, precum si numarul de echipamente IT cu care sala este dotata.

In situatii deosebite, atunci cand configuratia salii de studiu ar putea pune in pericol sanatatea tinerilor aflati in interior din punct de vedere al curentului de aer format, se vor putea gasi solutii eficiente pentru devierea aerului rece eliberat de unitatile interne ale acestor aparate de aer conditionat, astfel incat curentul de aer sa poata racori sala prin reflexie din panouri montate special in imediata apropiere a unitatilor interne.

Din punctul de vedere al parintilor, este potrivit ca atunci cand oferiti posibilitatea participarii copilului la aceste ore de studiu, sa verificati anterior ca sala sa prezinte un grad ridicat de securitate ambientala pentru a fi siguri ca nu vor putea aparea necazuri in ceea ce priveste sanatatea copilului dumneavoastra.


aparate de aer conditionat, aparate de aer conditionat

No comments:

Post a Comment