Saturday 12 May 2012

Ce fel de dansuri se practica la carnavaluri?

Pe langa traditionalele (dar adesea creativele) costum indiancae de carnaval, acest tip de eveniment e cunoscut pentru nenumaratele tipuri de dansuri prezente, precum si pentru spectacolele asigurate de carele alegorice, scolile de salsa etc. Carnavalurile sunt tinute pe toate continentele, asa ca e doar normal ca fiecare sa aiba un anumit specific, legat de regiunea de desfasurare, de religia si credintele acelor locuri, precum si de traditiile culinare, politice ori sociale. Intre toate acestea, dansul ocupa un loc fruntas, practic toata manifestatia si elementele de recuzita sunt folosite pentru a pune in valoare calitatea dansatorului. Un costum de carnaval, de exemplu, trebuie sa aiba calitati functionale si estetice care sa faca dansul mai incitant pentru cei prezenti la eveniment, astfel ca multe costume de acest fel sunt destul de sumare, dar si colorate si extravagante. Dansurile sunt elemente centrale ale carnavalelor, dar sunt mai comune in timpul evenimentelor din America Latina sau Africa, pentru ca in Europa (nu peste tot, desigur), accentul e pus pe paradele de moda si pe baluri, mai degraba decat pe dansurile din strada. Dansul are o functie sociala destul de pronuntata, fiind accesibil tuturor si fiind gratuit, fapt care il face un element central in celebrarile de masa ale carnavalurilor. Cei mai multi oameni nu au acces sau resursele sa ajunga la evenimentele private din timpul carnavalurilor, asa ca o solutie mult mai convenabila pentru a te distra e sa mergi in centrul orasului si sa dansezi alaturi de mii de alti participanti. Desigur, exista grade de performanta sic and vine vorba de dansat, astfel ca scolile de dans si grupurile profesioniste concureaza pentru faima, glorie si premii in bani destul de consistente. Apoi, camerele de luat vedere si aparatele foto sunt atintite asupra dansatorilor profesionisti, si nu a celor amatori, asa ca cei de pe scena incearca sa dea o reprezentatie cat mai buna. Dar care sunt cele mai comune tipuri de dans pe care le poti vedea (si practica) in timpul unui carnaval?

-          Limbo Dance- acest timp de dans presupune trecerea dansatorilor pe sub o bara, iar dupa fiecare “tura”, bara e mutata mai jos, pentru a creste dificultatea exercitiului. In timpul trecerii, dansatorii trebuie sa execute si alte miscari, asa ca dramatismul si maiestria cresc dupa fiecare runda. Acest tip de dans e de origine africana si era practicat, se pare, de sclavi pe vapoare, pentru ca trebuiau sa treaca prin pasaje foarte inguste pentru a ajunge la incaperile de sub punte. Acest dans e realizat de dansatori direct pe strada sau in care alegorice, si e practicat si de multi amatori pe plaja.

-          Calypso Dance- Acest dans e de origine caraibeana si simbolizeaza tentativele nimfei Calypso de a seduce marinari. Daca ati vazut imagini de la vreun carnaval, e foarte probabil ca dansul respectiv sa fi fost Calypso, acesta fiind, alaturi de salsa, dansul iconic al oricarui carnaval. Acest dans implica miscari unduite, imitand malurile marii, precum si miscari ritmice la stanga si dreapta, si o combinatie de miscari din solduri cu miscari din maini.

-          Kalinda Dance- acest dans e originar tot din zona Caraibelor si e stilizarea unui obicei mai vechi al luptelor cu bete. Dansul implica doi participanti care mimeaza o lupta cu bete, de cele mai multe ori cei doi fiind un barbat si o femeie. Cuplul e acompaniat de un percutionist care interpreteaza piese in functie de stadiul “bataliei” si de un vocalist care-i intarata pe cei doi combatanti. Kalinda e si o disciplina de arte martiale practicata in toata lumea.  


Tags: costum calugarita, costum arlechin

Thursday 3 May 2012

Aer conditionat pe timp de criza

Aparatele de aer conditionat hitachi sunt, la fel ca alte inventii ale ultimelor zeci de ani, menite atat sa imbunatateasca calitatea vietii oamenilor, dar cauta sa si ii ajute sa economiseasca bani. Probabil cea mai scumpa cheltuiala pe care oamenii o au de platit, atat fata de distribuitori, cat si de mediul inconjurator, e costul energiei. Energia costa din ce in ce mai mult pe masura ce anii trec, asta din mai multe motive. In primul rand, resursele sunt din ce in ce mai putine, iar costul distributiei lor e intr-adevar mai mare.

 

Extragerea, dar si distributia energiei e mai costisitoare, asadar, iar acest lucru se vede imediat in costul facturilor lunare ale oamenilor. Al doilea motiv are de-a face cu altceva, si anume cu cresterea taxelor energiilor daunatoare mediului inconjurator. Statele din lumea occidentala, dar si tari precum Romania, care vor sa prinda trendul din urma, taxeaza suplimentar consumul de energie nesanatoasa pentru mediu. Aceste masuri cauta sa-i convinga pe oameni si mai ales pe agentii economici sa schimbe politica energetica, anume sa foloseasca mai putine resurse conventionale pentru a-si alimenta necesitatile de energie.

 

Printre aceste metode mai “green”, sa le spunem asa, se numara si folosirea aparatelor de aer conditionat, pentru ca acestea folosesc curent electric si multe dintre modele folosesc de fapt destul de putin curent ca sa opereze. Acest lucru e foarte important, mai ales cand ai de operat cu o zona foarte mare, cum ar fi o hala sau ceva asemanator; va fi mult mai ieftin si mai echilibrat din punct de vedere energetic sa folosesti curent electric decat incalzirea pe gaz, ca sa nu mai spunem de scaderea impactului asupra mediului inconjurator. Asadar, aparatele de aer conditionat pot ajuta companiile sa aiba un consum scazut de energie, lucru care se va vedea lunar, la plata facturii. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul utilizatorilor casnici, care oricum, cei mai multi dintre ei, se lupta cu facturi nemaipomenit de mari in fiecare luna.

 

Acest lucru e cauzat in mare masura de instalatiile vechi din multe cartiere, care au pierderi foarte mari, care nu fac decat sa incarce facturile destul de mult. Asadar, daca instalezi un sistem de aer conditionat, chiar si acasa sunt sanse destul de mari sa platesti mai putin pentru factura de energie, mai ales pe timp de iarna. Caldura generata de sistem poate fi indeajuns de mare, astfel ca poti renunta temporar la incalzirea pe gaz, sau oricum, poti consuma mult mai putina energie termica. Pe de alta parte, vara, poti sa te multumesti doar cu racoarea produsa de aparatul de aer conditionat, fara sa folosesti vreun ventilator sau ceva similar. Pentru a beneficia de un sistem bine pus la punct, e recomandat sa-l cureti de cel putin 3-4 ori pe an, de preferinta fiind sa chemi o echipa de profesionisti pentru asta.

 

Filtrele de aer sunt cea mai mare problema a acestor sisteme, acestea putandu-se umple destul de rapid cu tot felul de mizerii care pot face sistemul sa functioneze mai dificil, mai anevoios. Curatarea filtrelor poate fi facuta fara probleme de un neprofesionist, necesitand doar miscarea unor parti din plastic si spalarea acestora. Instructiunile de folosire ale acestor masinarii sunt destul de simple si pot fi interpretate fara probleme de oricine, de fapt.


Tags: aer conditionat hitachi, aer conditionat hokkaido

Tuesday 1 May 2012

Un trai confortabil cu ajutorul aerului conditionat

Natura inconjuratoare nu a fost creata pentru a oferi omului conditii de trai confortabile, acesta e un fapt sigur. De aceea, mai ales in zonele temperate, acolo unde iarna si vara sunt anotimpuri extreme, omul a trebuit sa se gandeasca la felul in care un sistem de aer conditionat poate sa-l ajute sa duca o viata mai confortabila si mai sanatoasa. Frigul noptilor de iarna si caldura innabusitoare a zilelor de vara nu mai poate fi tratata ca pana acum, cu ajutorul mai multor ventilatoare sau paturi, o metoda traditionala cam depasita pentru vremurile noastre. In plus, omul comod al zilelor noastre isi doreste, mai mult decat oricand, confortul si linistea, necesare traiului sau si evolutiei sale intelectuale. O casa care nu este dotata cu aer conditionat practic nu mai este acea casa ideala la care cu totii visam.

Aparatele si instalatiile de aer conditionat si de incalzire au nu doar misiunea de a racori sau de a incalzi atmosfera din casa ci se ocupa si cu purificarea aerului cu ajutorul filtrelor. Conductele cu care sunt prevazute aceste aparate reusesc sa ofere o incalzire sau racorire constanta a temperaturii din casa, deoarece acestea pot ajunge in orice zona sau colt locuibil. Pentru o temperatura mentinuta optim in interiorul caminului sau si pentru a-si proteja sanatatea si confortul, omul are mare nevoie de folosirea aparatelor de incalzire si aer conditionat. Acestea reprezinta raspunsul cel mai adecvat la temperaturile extreme cu care ne confruntam adesea. Pana si stramosii nostri romani recurgeau, inca din timpuri stravechi, la incalzirea locuintelor si a bailor publice printr-un sistem de conducte. Podeaua era in acel moment ridicata pe niste piloni si astfel, spatiul dintre ea si suprafata pamantului era umplut cu abur, iar respectivele locatii erau incalzite fara a fi poluat aerul din interior. Ingenios, nu-i asa?

Revenind la zilele noastre, sistemele de ventilatie si aer conditionat sunt cele mai bune pentru a crea in interiorul locuintelor atmosfera dorita. Aceste sisteme centrale pot fi pozitionate si in afara casei, ele fiind doar conectate la conductele care dirijeaza aerul racit sau incalzit, dupa preferinte, in interiorul incaperilor. Nevoile noastre de confort sunt astfel servite in cel mai inalt grad. Practic, ce face instalatia de aer conditionat? Ea absoarbe aerul pentru a-l raci si ulterior, cu ajutorul ventilatoarelor, il propulseaza prin conducte si de acolo in camerele noastre. Fireste, uzul indelungat al acestor sisteme de aer conditionat duce la murdarirea conductelor cu praf si diverse reziduri biologice (de exemplu gandacii morti). Aceste mizerii duc la functionarea incorecta a conductelor respective si la formarea mucegaiului. Din acest motiv este recomandata purificarea si curatirea acestor conducte macar o data pe an. Doar in acest mod veti avea parte garantat de o buna si corecta functionare a acestor echipamente de incalzire si racire a aerului. Pentru a efectua curatirea conductelor este bine sa apelati la o firma specializata in lucrari de gen, si sa nu va apucati dvs. singur sa incercati astfel de operatiuni complexe si minutioase. Firmele specializate in producerea si vanzarea aparatelor de aer conditionat ofera de obicei si servicii de service, incluse partial in pretul echipamentelor sau cu un pret separat, insa de obicei unul moderat si adaptat marimii casei in care sunt prezente conductele. Prin efectuarea acestor purificari, instalatia de aer conditionat nu numai ca va functiona la parametri maximi dar va functiona eficient si din punct de vedere energetic, producand un aer de calitate, un aer curat pentru plamanii celor care isi duc traiul in casa respectiva.


Tags: aer conditionat